Fredrik følger drømmen om å bli vekter ​

Fredrik Arnesen (25) fra Bergen møtte veggen og slet med depresjon. Etter to års skolegang på Krokeide VGS fulgte han drømmen om å bli vekter og er nå lærling hos Skan-kontroll.

Sikkerhetsbransjen appellerte til meg, blant annet på grunn av muligheten til å jobbe med mennesker og yte service, sier Fredrik.

Møtte veggen – måtte tenke nytt

Noen år tilbake i tid slet Fredrik med lite motivasjon og møtte bokstavelig talt veggen.

– På grunn av min situasjon måtte jeg tenke nytt og vurderte ulike retninger og skoler for å komme meg videre. Mamma kom over en annonse for Krokeide VGS, vi møtte opp på åpen dag og fant ut at dette tilbudet ville passe perfekt for meg. Det har jeg ikke angret på, sier Fredrik og tilføyer:

Jeg fikk en tettere oppfølging av lærerne enn tidligere. I tillegg er det fantastisk samhold på Krokeide, et godt miljø og masse fine folk. Jeg stortrivdes på skolen.

Fredrik var elev på Krokeide VGS fra 2016-2018 og fullførte Vg1 Service og samferdsel og deretter Vg2 Salg, service og sikkerhet. Her ble gnisten for sikkerhetsbransjen tent.

– Målet om å bli vekter ble satt, og her er jeg i dag på mitt andre år som lærling i vekteruniform, sier Fredrik stolt.- Det er en vanvittig mestringsfølelse å kjenne at dette er et yrke som passer meg godt. Spesielt det faglige vi lærte på Vg2 har vært helt avgjørende for å kunne gjøre denne jobben. På Krokeide VGS ble jeg kjent med mennesker fra hele Norge, med ulike erfaringer og livsbakgrunn, og det har jeg vokst veldig på og jeg ser at dette er verdifull erfaring jeg drar nytte av i jobben som vekter, sier Fredrik.

Utfordrende og varierte arbeidsoppgaver

Hverdagen som lærling beskriver Fredrik som variert og innholdsrik. – Hverdagen er variert, selv om den også består av en del faste oppgaver litt avhengig av hvilken jobb jeg er tildelt de ulike dagene. Vi har også en del studierelaterte oppgaver som vi arbeider med i tillegg knyttet til læreplanen. Jeg trives godt med utrykninger, og da vet vi aldri hva som venter oss på lokasjonsstedet. Det trigger og motiverer meg, sier Fredrik. – Det mest utfordrende med denne jobben er alle skjebnene man møter og de gjør virkelig inntrykk på meg. Jeg forsøker å gjøre en så god jobb jeg kan og behandler alle med samme respekt.

Trygg i rollen

Skan-kontroll er Norges tredje største sikkerhetsselskap med 85 ansatte i Bergen og 450 ansatte på landsbasis.

– Det viktig for oss at vi har flinke folk, sier Andre Hevrøy (Regionssjef Region Vest). – Vi er ikke så opptatt av fagkarakterer fra skolen, det vi er opptatte av når vi rekrutterer lærlinger og ansatte er de er flinke med mennesker. Sånne ting står ikke i karakterboka, så vi bruker litt tid til å bli kjent med personligheten til hver enkelt, sier Andre.

  • Etablert i 1974
  • Hovedkontor i Oslo, avdelingskontor i Bergen, Stavanger og Trondheim
  • Heleid datterselskap av Nokas AS

 

Skan-kontroll driver med svinnforebyggende tjenester for noen av landets største kjeder innenfor detaljvarehandel, blant annet NorgesGruppen, Coop, XXL, Elkjøp, Power og XXL.

Tjenester som leveres er blant annet:

 

  • Vektertjenester
  • Kontrolltjenester
  • Svinn/sikkerhet
  • Kurs
  • Kameraovervåkning

– En av grunnene til at vi ønsket å ansette Fredrik var at han utviste en trygghet tidlig i prosessen, og dette er en grunnmur det er lett å bygge videre på, sier Eirik Oliver Gjesdal (Fagansvarlig Vakttjenester). Eirik er en av de som følger opp lærlingene og har derfor en tett relasjon til Fredrik.

Det at Fredrik er trygg på seg selv og utstråler dette ovenfor kunder og mennesker han kommer i kontakt med er helt avgjørende. Vi ser etter ansatte med en x-faktor, og Fredrik havner så absolutt i denne kategorien, sier Eirik.

Bevisst strategi i forhold til lærlinger

– Vi tar inn tre lærlinger hvert år og har lagt en bevisst strategi at vi ønsker å utdanne fagarbeidere for skape gode ambassadører for Skan-kontroll, sier, Andre og fortsetter: – Tidligere var det sånn at vi rekrutterte vektere blant studenter som ønsket å ha deltidsstilling ved siden av studiene. Det har blitt strengere krav til kompetanse nå, og det kan ta noen måneder fra en lærling får mulighet til å ta på seg uniformen og utøve yrket. I løpet av denne tiden får man praktisk opplæring og dette gjør at både lærlinger og andre ansatte er bedre skodd for oppgavene som venter.

Håper på en karriere i bransjen

– I vaktbransjen har man store muligheter for å jobbe seg oppover dersom man ønsker en karriere innenfor dette. Da er det viktig at man griper mulighetene som byr seg og lærer av sine feil. Samtlige i konsernledelsen hos oss har jobbet seg opp. Fem av lærlingene vi har hatt har blitt områdeledere, sier Eirik. Fredrik er ferdig med læretiden våren 2020 og har et klart bilde av at han da står med et fagbrev i hånda, men hvor ferden går etter det er ikke helt klar.

– Jeg vurderer politihøgskolen, men det ligger noen år frem i tid. Jeg trives så godt her at jeg håper jeg får mulighet til å være her i flere år, sier Fredrik med et smil.

Hvordan går det med Fredrik nå?

Sist vi snakket med Fredrik i 2019, var han lærling i Skan-kontroll. Vi tok en ny prat med Fredrik i august 2023. Nå er han ferdig med læretiden, tok fagprøve og fagbrev i 2021 og har nå fast jobb som vekter på Lagunen Storsenter i Bergen. Fredrik har nå jobbet som vekter i tre år og stortrives.

– Det er et stort pluss at man har fagbrev når man skal søke seg jobb og dette er noe arbeidsgivere legger stor vekt på. Vekter-bransjen har stort behov for folk, så jeg vil virkelig anbefale å ta utdanning, læretid og fagprøve – da står du mye sterkere når du skal søke deg jobb, sier Fredrik.

Stort ansvar

Arbeidsoppgaver han har i løpet av dagen er primært å ivareta sikkerheten for publikum og ansatte på senteret.  Brannvern, tyveri og førstehjelp er viktige emner i jobben som vekter.  – Vi som vektere har et stort ansvar. Lagunen Storsenter har 200 butikker og vi er tre vektere på jobb. Alle butikkansatte har knapper i butikkene for å tilkalle oss, og går det en alarm på kvelden er det vi som rykker først ut. Vi har også et tett samarbeid med politiet, sier Fredrik.

Tiden på Krokeide VGS

Selv om det er noen år siden Fredrik fullførte skolegangen hos oss, husker han denne tiden godt.  – Oppfølgingen jeg fikk på Krokeide VGS var mye tettere enn jeg har fått på vanlig skole. Kombinasjonen av svært dyktige lærere og det at jeg fikk mange nye venner gjør at jeg har svært positive erfaringer fra skolegangen min. Årene på Krokeide VGS gjorde at jeg ble tryggere på meg selv, og det trengte jeg virkelig på den tiden. Den tryggheten får jeg virkelig bruk for nå, sier Fredrik.

Fakta om Krokeide VGS

Krokeide videregående skole tilbyr videregående opplæring for personer med lærevansker eller fysiske/psykiske funksjonsutfordringer.

 

Skolen kan tilby et tverrfaglig støtteapparat med erfarne ansatte som hjelper elevene med å fullføre utdanningen og bli klare for arbeidslivet eller videre studier.

 

Skoleplass og hybel er kostnadsfritt. Alle elever får tilbud om fire måltider hver dag.

 

  • 190 elever fra hele landet, hvorav 115 bor på skolens elevhybler.
  • Gjennomsnittsalderen på elever inneværende skoleår er 25 år.
  • Bredt aktivitetstilbud i ukedagene og helgene til alle elever
  • Krokeide videregående skole ligger ca. 22 km sør for Bergen