«Læring skal være gøy».

På VilVite-senteret i Bergen blir jeg møtt av to kjente og blide fjes i grønne t-skjorter; Vilde (17) og Nicolai (17). begge er elever på Vg1 Salg, service og reiseliv skoleåret 2023/2024 og er dette semestret i praksis en dag i uka på VilVite-senteret i Bergen.

 

«Velkommen til oss! Bare kom inn her, så skal vi slippe deg gjennom porten». Beskjeden er tydelig og klar og blir overlevert med den stor trygghet. Vilde og Nicolai guider meg med stødig hånd gjennom utstillingen og forklarer ivrige underveis hva alle de ulike attraksjonene innebærer. De gir også en live-demonstrasjon av både TicTacToe på skjerm med baller, energihjulet, sentrifugalskapen, spill med VR-briller, vanntanker og masse annet gøy.

 

En arbeidsdag for en praksiselev

Når Nicolai og Vilde kommer på jobb, starter de dagen med å vaske, rydde og rengjøre noen av attraksjonene. Så går de gjennom hele utstillingen for å sjekke at alt er på stell før dørene åpner for besøkende kl. 9. «Vilde og Nicolai har ansvar for VR-området, og dette er en oppgave de virkelig har utført bra. Det tar jo litt tid å lære seg nye ting, men de har tatt alt vi har gitt deg på strak arm. Nå har de til og med lært opp arbeidsuke-elevene våre i noen av disse rutinene, og det er jo veldig stas og gir god mestringsfølelse», sier Lise.

Etter at dørene er åpnet kl. 9 har Vilde og Nicolai en fri rolle hvor de går rundt og er tilgjengelige for spørsmål og hjelper til der det trengs. «Det kan for eksempel være at noen spør hvor de ulike attraksjonene er, hvordan apparatene fungerer eller at noen har mistet noe – da skal vi være behjelpelige.  Vi er også ansvarlig for et tegnebord og her skal vi sørge for at det alltid er nok papir, i tillegg til at vi skal sette oss ned og hjelpe barna hvis det er behov», sier Vilde. Og med ca 300-400 besøkende på VilVite-senteret på en vanlig dag, så er det ganske travle dager for praksiselevene. «Det å kunne bidra til at gjestene koser seg på besøk er jo det beste med denne jobben!», sier Vilde.

 

Veien til VilVite

Grunnen til at begge elevene ønsker praksisplass hos VilVite var rett og slett at de begge har hatt gode opplevelser der som barn og ungdom selv. «Selv om jeg har blitt litt eldre, er jeg stor fan av konseptet og liker veldig godt visjonen om at «læring skal være gøy»», sier Nicolai.

 

Begge skrev søknad, gjorde klar CV og troppet opp på VilVite hvor de møtte Lise (ansvarlig for praksiselever og Vite-vertene). «Jeg synes de var så skjønne, og de hadde levert så gode søknader – så jeg sa ja med en gang», smiler Lise og fortsetter. «De er utrolig flinke som vertskap her på huset og jeg har fått masse positive tilbakemeldinger på jobben de gjør. De er virkelig dyktige og ordner ting på eget initiativ – det er egenskaper som kommer godt med på en sånn arbeidsplass. De har en helt spesiell motivasjon og det gjør det ekstra kjekt å jobbe med de». Steffen er Vite-vert og følger elevene våre opp i løpet av dagen, i tillegg til at han har vært ansvarlig for opplæringen. «Jeg er veldig fornøyd med de flinke elevene våre. I starten viste jeg de rundt og forklarte hvordan ting fungerer. De har tatt ting utrolig lett og så flinke til å stille spørsmål», sier han.

 

Mye lærdom av å være i praksis

Elevene har noen få uker igjen før praksisperioden er over. De er begge enige i at de har lært veldig mye i disse ukene hvor de har fått prøvd seg ute i arbeidslivet. «Noe av det viktigste vi lærer her er å kommunisere med ulike type mennesker. Det kommer gjester hit fra mange forskjellige land og ulike aldre. Vår jobb er å yte god service uansett hvem som kommer til oss», sier Vilde. «Jeg tror jeg også har blitt bedre til å se helheten og ha et bedre overblikk etter at jeg begynte her», sier Nicolai. «For eksempel kan jeg gå gjennom lokalet og plutselig ser jeg en grønn ball i sidesynet som ikke ligger der den skal ligge. Da er det min jobb å plukke den opp og legge den på korrekt plass.» Elevene påpeker også at de har lært at i arbeidslivet er ikke alle oppgavene like gøye, men de skal gjøres. For eksempel er verken Nicolai eller Vilde fan av «den illeluktende» svampen de bruker for å rengjøre vanntanken, men jobben gjøres – hver gang – uansett.

 

 

Les mer om VilVite.

 

 

https://youtu.be/_EV-G_9dDbE