Sander (25) er elev på Vg2 Service, sikkerhet og administrasjon skoleåret 2024/2025. Siden oktober 2024 har han vært i praksis hos Skan-kontroll en dag i uka. – Jeg har hatt lyst til å bli vekter en stund. Det er sikkerhetsfaget som har appellert mest til meg på skolen, så det at jeg nå får testet dette ut i praksis er utrolig kjekt. Jeg føler vel egentlig at jeg har hatt litt flaks, sier Sander.
Fra sosial angst til stolt bærer av uniform
– Tidligere har jeg slitt med sosial angst og i denne jobben blir jeg virkelig eksponert, og nå er ikke angsten plagsom lenger – det tar jeg som en stor seier og er veldig stolt av meg selv, sier Sander. Han forteller at det var litt utfordrende i starten å finne sin rolle i vekteryrket, men at han kom fort inn i det og fant sin måte å gjøre jobben på. En vanlig dag nå i praksisperioden er Sander følger de vekterne han har fått tildelt. Akkurat nå er han på billettkontroll og synes det er veldig givende. – Det beste med jobben er at jeg har blitt kjent med mange folk og har fått nye venner. Jeg får også reise en del og har besøkt steder i Bergen jeg aldri har vært før, forteller Sander.
– Jeg har et utelukkende positivt inntrykk av Sander. Det er veldig stas å se at han bærer uniformen med stolthet og gjør en god figur ute i felten. Det er også viktig for våre vektere å være bevisst på at de representerer Skan-kontroll der ute. Sander har hatt en enorm personlig utvikling, han stråler rett og slett, sier Ann Christin Fanebust. Hun er fagansvarlig i Skan-Kontroll og har ansvar for alle lærlingene i Bergen.
Skolebesøk
En av Ann Christin sine oppgaver er å dra ut på skolebesøk for å rekruttere flere til bransjen. – Vi besøker skolene som har Vg2 Service, sikkerhet og administrasjon for å informere om hvilke muligheter som finnes i bransjen generelt og hos oss spesielt. I fjor klarte vi å fylle alle praksisplassene våre etter disse skolebesøkene. Vi har tidligere hatt god erfaring med elever fra Krokeide VGS, og noen av de vi har hatt både i praksis og i lære, og har blitt ansatte hos oss i ettertid, sier Ann Christin.
Det var nettopp etter et sånn skolebesøk at ballen begynte å rulle for Sander sin del. Skan-kontroll besøkte Krokeide VGS 12. september 2024 og etter det gikk det ganske fort. – Jeg snakket med Ann Christin da hun var på skolen. Sendt inn søknad, var på intervju og etter kort tid fikk jeg praksisplass, sier Sander. Da hadde lysten til å bli vekter vært der en stund, etter samtaler med en kompis som i dag jobber som vekter. – Jeg ble veldig motivert da han fortalte meg om sin hverdag. Han jobbet med billettkontroll og jeg syntes det hørtes veldig spennende ut.
Sander oppfyller alle kravene en god vekter skal ha
– Praksisperioden med Sander har gått som en drøm! Sander har glidd godt inn i miljøet og fungerer veldig bra sammen med kolleger. Han stiller opp og har en positiv innstilling. I denne bransjen skjer ting fort og det kan komme bestillinger og oppdrag med korte frister, og da er det viktig at vi har ansatte som kan være fleksible. Og Sander er virkelig en som har håndtert dette godt, sier Ann Christin. – Det å ha elever i praksis er veldig positivt for vår del. for eksempel i Sander sitt tilfelle, får vi blitt kjent med han og får sett hva han står for, hvem han er som person og hvilke kvaliteter han tar med seg inn i yrket. Vi som arbeidsgiver må jo også vise oss fra en god side, og vi ønsker jo at de som er i praksis skal velge oss. Vi vil jo følge opp de på best mulig måte, slik at de har lyst til å bli en del av vårt team når valget om læretid eller fast ansettelse skal tas, sier Ann Christin.
Ble motivert for skolegang igjen i voksen alder
At Sander skulle prøve seg igjen på videregående skole i voksen alder var ingen selvfølge. Han slet med sosial angst og var egentlig lite motivert for å sette seg på skolebenken igjen. Vi skrur tiden tre og et halvt år tilbake. Da dukker Sander opp på omvisning på Krokeide VGS sammen med PitStop. – Jeg ble imponert over kantina, miljøtilbudet og atmosfæren på skolen. Dette gjorde at jeg faktisk fikk lyst til å gå skole igjen. Og det var lenge siden jeg gikk sist på skole! Jeg fikk følelsen av at lærerne på Krokeide VGS virkelig ville hjelpe. Og jeg fikk rett! Da høsten kom og jeg ble elev, var det veldig skummelt med en gang. Men heldigvis på Vg1 Salg, service og reiseliv hadde vi en rolig oppstart, og brukte den første måneden på å bli kjent med hverandre og bli trygge i vår nye rolle som elever – det var gull verdt for meg, sier Sander og fortsetter: – Lærerne på Krokeide VGS er de beste jeg noen gang har hatt! En av de mange tingene som er bra på denne skolen, er at dersom du har en dårlig dag så er lærerne veldig flinke til å tilrettelegge. Og apropos tilrettelegging; jeg har jo dysleksi og har tidligere hatt behov for ekstra tiltak på grunn av dette. På Krokeide VGS har jeg ikke trengt ekstra hjelp, siden det er så mange lærere i klasserommet som kan bistå, roser Sander. – I år på Vg2 Service, sikkerhet og administrasjon er vi en liten klasse, så vi har fått ekstremt god oppfølging. Kontaktlærer Tom er helt fantastisk og gir en enorm støtte! En dag gikk han og jeg opp Ulriken, og på grunn av været valgte vi å ikke gå ned igjen, men ta banen. Vi tok rett og slett en risikovurdering og konkluderte med at det ikke var forsvarlig – så han fletter inn kompetansemål også når vi er på turer, sier Sander.
Læreplass i boks
Og disse kompetansemålene er nyttige å ha med i bagasjen nå som Sander skal være i praksis frem til påske, og i april reiser han til Oslo en uke på fagsamling sammen med 13 lærlinger. Her vil de gjennomgå ulike øvelser, samt mye faglig for å sørge for at kompetansemålene er godt ivaretatt før lærlingene skal ha fagprøve. Sander har fått tilbud om å være med, selv om han ikke har begynt å lære. – Dette ser jeg på som en unik mulighet og gleder meg veldig til det. Etter påske er det full fokus på eksamen og fullføre Vg2 på Krokeide VGS. Fra høsten er det læretid som gjelder. – Jeg skal ta NGV-kurs (Norsk Grunnutdanning for Vektere), som går over fem uker og inkluderer både teori i praksis. Dette er et kurs om koster litt, men Skan-kontroll dekker kostnadene for sine lærlinger, sier Sander. Når læretiden er i gang, er Sander likestilt som de andre vekterne og dette betyr også mer ansvar. – Jeg tenker dette blir spennende, og at jeg fortsatt har mye å lære. Heldigvis er det en opplæringsperiode i starten, slik at jeg har støttehjulene på, i hvert fall en liten stund til. Jeg har jo vært i praksis og lært mye i denne perioden. I tillegg har jeg gjennomgått ulike kurs i regi av skolen, som førstehjelpskurs og brannvernkurs, så jeg føler jeg er godt rustet for tiden som kommer, sier Sander. I læretiden vil Sander få prøve seg på oppgaver på ulike avdelinger i Skan-kontroll, som Vektertjenester, Kontrolltjenester, Analyse og Vaktsentral for å lære mest mulig. Etter to år i lære, er det opp til fagprøve.
Stort behov for vektere
– Det er stort behov for lærlinger i bransjen, så konkurransen om de rette folkene er stor. Det er viktig for oss å plukke de gode kandidatene på veien, og det føler jeg virkelig vi har gjort med Sander. Det er gode muligheter i denne bransjen til å stige i gradene og få mer ansvar. Flere av de vi har hatt som lærlinger, er nå ledere og områdeledere. Vi har hele Norge som arbeidssted, så det er gode muligheter for andre steder enn Bergen også hvis man etter hvert velger å flytte på seg. Vi ser jo at flere som for eksempel ønsker å studere videre, jobber deltid som vekter. Skal vi være best i bransjen, må vi ha de beste folkene, sier Ann Christin.
Våg å ta sjansen!
Ann Christin har noen tips på veien til de som vurderer å ta samme karrierevei som Sander: – Hopp i det! Det viktigste av alt: kom på skolen! Når vi skal ansette folk hos oss, er fravær på skolen noe som kan slå negativt ut i en jobbsøknad. Vær ærlig om hvorfor du har fravær og vær åpen dersom du har utfordringer, noe du synes er vanskelig eller har noe du sliter med. Dersom du for eksempel har dysleksi, kan vi gi tilrettelegging. Det er en del rapportskriving i dette yrket, og du vil få ekstra tid om du har behov for det. Er du åpen og ærlig om deg selv, blir alt mye lettere, sier Ann Christin.
Sander er soleklar i sin oppfordring, både i forhold til å sette seg på skolebenken igjen i voksen alder og på å forfølge sin drøm om jobb som vekter: – Ikke vær redd for å gjøre feil, tør å utfordre deg selv. Jeg har fått masse selvtillit gjennom disse årene og har utviklet meg mye. Jeg er skikkelig stolt av meg selv, smiler Sander.
- Skan-kontroll ble etablert 9.oktober 1974 av Gunnar og Unn Breisnes.
- Selskapet har utviklet seg til å bli Norges ledende vakt- og sikkerhetsselskap innenfor forebygging og avdekking av svinn i varehandelen.
- Skan-kontroll er en totalleverandør av svinn- og kontrolltjenester i Norge.
- Hovedkontor i Oslo. Tilbyr tjenester i hele Norge. Avdelingskontorer i Bergen, Trondheim og Stavanger.
- Forretningsområder:
- Kontrolltjenester
- Stasjonært Vakthold
- Områdekontroll
- Sikkerhetskonsulenter/-rådgivere
- Døgnbemannet Vaktsentral
- Teknikk
- Kurs og kompetanse