–          Jeg føler meg heldig

Thomas (28) var elev på Krokeide VGS 2017-2020 og tok fagbrev som Dataelektroniker våren 2020. Nå jobber han som tekniker hos Mohn Technology, en stilling han har hatt i snart 4 år. «Jeg startet jo her før jeg hadde fullført skolegangen på Krokeide videregående skole, og jeg føler meg veldig heldig som fikk denne jobben», sier Thomas.

 

Varierte dager som tekniker

Thomas forteller om en veldig variert arbeidsdag og at planen på dagen ikke på noen måte er lagt når han kommer inn på kontoret på morgenen. Hovedoppgavene i dag er å vedlikeholde og produsere kamerasystemer som brukes i bestandsovervåkning av fisk i elever. «Jeg har jo blitt tildelt flere og flere både arbeidsoppgaver og ansvarsområder i løpet av disse fire årene og det synes jeg er veldig gøy. Jeg drev en del med programmering på fritiden og da ble det naturlig at jeg fikk oppgaver knyttet til dette på jobben også. Det var jo faktisk min lærer (Leif Erik, som nå er rektor) på Krokeide VGS som introduserte meg for programmering. Nå er jeg hands on på alle prosjekter, sier Thomas. Han viser frem både verksted og ulike ting han jobber med stor entusiasme. «Vi får jo lov til å drive med litt «fritidsprosjekter» her også, og det setter jeg veldig stor pris på. Da står vi gjerne flere inne på verkstedene og leker oss».

 

Utfordrende å mestre skole

Thomas har forteller om en trøblete barndom, psykiske utfordringer i voksen alder og utfordringer med å mestre skole tidligere. Han ble tipset om Krokeide VGS av en kompis og søkte etter sommeren og kom i gang med skoleåret noen uker etter de andre. Faglig hadde han forberedt seg for skolegang blant annet Ohms lov, så han var på samme nivå som de andre elevene selv med en sen oppstart. «Jeg slet med å komme meg på skolen og hadde høyt fravær», sier Thomas. «Men jeg ble motivert av ekstra oppgaver som jeg fikk fra min lærer (Leif Erik), og fikk der bevist at jeg var dyktig nok faglig til tross for høyt fravær.» Han var delaktig i en fritidsklubb som jobbet med elektronikk på fritiden i tillegg til å sitte i elevrådet. Thomas sier at alt dette motiverte han veldig og gjorde det lettere for han å stå i skole. «Min opplevelse av Krokeide er at det er veldig godt felleskap. Det er en type skole hvor du kan snakke med alle, uansett hvilken klasse du går i, hvor du kommer fra og hvem du er som person. De ansatte er flinke til å ta vare på elevene. En skole hvor lærerne faktisk oppriktig bryr seg om elevene og hvor de ansatte gir det lille ekstra.»

Overgang fra skole til jobb
Thomas har nå vært i arbeidslivet noen år og beskriver overgangen fra skole til jobb som utfordrende. «Jeg brukte for eksempel lang tid å venne meg til å kommunisere med kunder, og det var uvant for meg å være så frempå. Men jeg kom fort inn i det og nå er det en naturlig del av min arbeidsdag.»


Thomas beskriver et godt arbeidsmiljø og en spennende arbeidshverdag hvor han får bruk for mye av det han lærte på skolen. «Det jeg har fått mest bruk for av det jeg lærte på skolen er elektronikk feilsøk. Jeg bruker kompetansen og forståelsen for hvordan komponenter fungerer og hva som skjer når de ikke gjør det. Det er faktisk kun meg som utfører arbeidsoppgaver innen dette feltet her på huset», sier Thomas.


Veien videre
Thomas er sugen på mer kompetanse og skolegang, og dersom alt går etter planen blir han fulltidsstudent fra høsten av.  «Jeg er den eneste som har kun fagbrev her, så planen min nå er å ta utdanning som elektroingeniør. Jeg har tatt noen fag nå dette året for å kvalifisere meg for studiet, og er i gang med å lære opp en student som skal overta mine oppgaver mens jeg selv er student. Men jeg kommer til å jobbe her litt ved siden av.» Det er ingen tvil om at Thomas liker å ha mange baller i luften. I tillegg til jobb og studier, er Thomas aktiv i flyselskapetbergen.no som er en fritidsklubb for ungdommer. Her har han vært mentor her siden de startet opp. «Så nå i disse dager er det jobb, skole, jobb og lite fritid. Men jeg liker å ha det hektisk og jobber best under press.», smiler Thomas.

Les mer om Thomas sin arbeidsgiver: https://www.mohntechnology.no/


Mohn Technology om Thomas: 

«Vi er veldig fornøyd med å få Thomas med på laget. Han er en trivelig kar som passer godt inn i miljøet. Det startet med et lite praksisopphold etter anbefaling av en lærer på skolen deres.

Da vi traff Thomas fant vi raskt ut at han kunne betydelig mer enn man skulle anta ut fra CVen. Thomas er svært interessert i faget, noe som gjør at han har hatt mange private prosjekter ved siden av skolen som er relevant for oss som arbeidsgiver. Hans evne til å sette seg inn i og løse ukjente problemer og utfordringer, i tillegg til å være en veldig lojal ansatt gjør han til et viktig tannhjul i vårt maskineri.

Jeg vil oppfordre alle elever og studenter til å sette seg inn i fagfeltet sitt ved siden av studiet, og ta det i bruk i form av små eller store private prosjekter. På den måten lærer man seg mer enn snittet og har det samtidig kjekt på veien.»

– Magnus Rogne Myklebost (CTO)